reede, mai 17, 2013

Grete kasvab


Kui esimese lapse arengus panin tähele igat väikest edasiminekut, siis teine laps kasvab justkui märkamatult. Ent siiski...

Esimene suureks saamise märk on see, kui laps käib iseseisvalt potil. Praegu on nii, et Grete on 2a 4k ning mähkmetega pole meil enam midagi teha. Umbes kuu aega tagasi otsustasin, et enam mähkmeid üldse alla ei pane. Tegelikult päevasel ajal jooksis ta juba ammu suurema osa ajast ilma, vaid autosõiduks ja poes käimiseks kindlustasime end vaid kuivade pükstega. Samas magades olid nii, et pooltel kordadel oli ikkagi piss mähkmesse tulnud. Huvitav on aga see, et peale otsust, et enam mähkmeid ei kasuta, pissis Grete vaid 2 korda magamise ajal alla. Ükskord oma voodis, kus olid ilusti kiled all ja teine kord Viljandis, kus ma lihtsalt lootsin, et äkki ta seekord ei tee pissit voodissa, aga näe ikka tegi. Ilmselt tahtis Murphy seadus ikka tõestamist :)
Tänaseks on aga Grete juba nii tubli, et mul polegi vaja küsida, kas ta pissile tahab. Ta ise lihtsalt keset mänguhoogu jookseb vannituppa, teeb oma asjad ära ja tuleb mängib edasi.

Teine minu jaoks mõnus oskus on see, et kui ütlen Gretele, et ta käed ära peseks, siis ta läheb ja teeb selle ära. Saab hakkama ja enam-jaolt on nõus ka.

Kolmas ja suurem teema on muidugi rääkimine. Ma ei ole hetkel blogi ajalugu vaadanud, kuid vanaema räägib ikka, et Kirke hakkas palju varem rääkima. Mulle tegelikult tundub, et nad umbes sama vanalt räägivad umbes sama palju. Hetkle arusaadaval tasemel sõnad ja väjendid:
Ei taha, ei saa, ei leia, ära, piss (sosinal), kaks, õue, orst (vorst), tiia (siia), üles, lala (laulma),  ati (aktimel), Kikä (Kirke), Tete (Grete), Papaa (arvuti), rrrrrr (auto), todi (sodi), ala (kala), kakao, utru (putru), tjupa (nuga ja käärid), anna, titi (issi), emme või siis emmmiiiiiii (kui väga vaja on), juua, üia (süia), tuttu, beebi (üks lemmik sõnasid), papu, adi (tädi), onu, kõik loomad nende häälitsemiste järgi, jäka (üks lemmikuid, ütleb siis, kui mingi asi talle ei meeldi), suur, äike (väike), tuul (tool), puu, kinni,.... Ilmselt neid sõnu on veel, kuid enimkasutatavad sai vist üles loetud.

Mis on eriti tubli on see, et talle väga meeldib rääkida ning ta tahab väga igasuguseid lauseid moodustada. Nii ongi, et ta võib järjest mulle rääkida 2-sõnaliste lausetega või siis ka 3 sõna kokku panna. Näiteks "kaks auh-auh", "suur puu", "odi jäka". Või siis näiteks "emme tiia utru"


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Concern Fresh Wind offers a invest money in building for different tariff plans. Now , survivors overcame the recent financial crisis, more began to wonder how invest the money at interest . According to conclusions of many of the leading the best analysts, one of the most construction investment . Everyone knows that the construction of less exposed to the risk of falling prices, in addition a given that, property has always enjoyed , and will be in demand. Even the economic crisis did not recaptured removed the desire for people to buy their own property. Therefore, investment in construction will always remain relevant and profitable.

Fwit Fresh Wind Investment: [url=https://fwit.biz]real estate investment[/url]